Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Κυτταρικός κύκλος

Σε ποιο στάδιο του κυτταρικού κύκλου γίνεται ο αυτοδιπλασιασμός του DNA; Σε ποια στάδια του κυτταρικού κύκλου το DNA είναι πλέον διπλασιασμένο;

Ως κυτταρικός κύκλος χαρακτηρίζεται τα συμβάντα της μίτωσης και της μεσόφασης.Η μίτωση είναι εμφανώς μικρότερη και διαρκεί μόνο 40 λεπτά. Η μεσόφαση είναι μακρύτερη και έχει διάρκεια περίπου 23 ώρες, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να πει, ότι ολόκληρος ο κυτταρικός κύκλος να κρατάει περίπου μία μέρα. Βέβαια η διάρκεια από είδος σε είδος και από κυτταρικό τύπο σε κυτταρικό τύπο διαφέρει.

Μεσόφαση

Μεσόφαση χαρακτηρίζεται το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο μιτώσεις. Η Μεσόφαση αποτελείται από 3 στάδια.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου , το στάδιο G1, αναπτύσσονται τα θυγατρικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν από τη μίτωση. Εδώ λαμβάνει χώρα η πρωτεΐνοβιοσύνθεση. Το DNA ελέγχεται, για να εντοπιστεί κάποιο λάθος, ώστε να πραγματοποιηθεί ο διπλασιασμός του αμέμπτου DNA.

Στα δεύτερο στάδιο, το οποίο ονομάζεται στάδιο S (στάδιο σύνθεσης, Synthesestadium), γίνεται ο αυτοδιπλασιασμός του γενετικού υλικού. Τα χρωμοσώματα δεν είναι συσπειρωμένα. Στο τέλος του συγκεκριμένου σταδίου το κύτταρο έχει διπλασιάσει την ποσότητα του γενετικού υλικού, και τα δύο αντίγραφα είναι ταυτόσημα μεταξύ τους.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της μεσόφασης είναι το G2-στάδιο. Αυτό το στάδιο λειτουργεί σαν στάδιο προετοιμασίας για τη μίτωση. Και εδώ ελέγχεται το DNA για τυχών γενετικά λάθη και παρουσιάζονται τα ένζυμα για την ακόλουθη μίτωση.

Η μεσόφαση τελειώνει όταν εμβάλλεται η πρόφαση της μίτωσης.

Στη μεσόφαση, το G1-στάδιο κρατάει περίπου 10 ώρες, το S-στάδιο 9 ώρες και το G2-στάδιο περίπου 4 ώρες.


Εργασία : Κωνσταντίνου Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: