Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Aναθεώρηση της θεωρίας του "φερμούαρ".

Οι Watson και Crick στην πρώτη προσέγγιση για πως αντιγράφεται το DNA, εκτός από την ιδέα του ημισυντηρητικού τρόπου αντιγραφής, διετύπωσαν και την ιδέα του "φερμουάρ". Σύμφωνα με αυτήν, η αντιγραφή του μορίου ξεκινά από ένα σημείο, στο ένα άκρο του, και καθώς το "φερμουάρ" των δύο κλώνων, ανοίγει όλο και περισσότερο, απέναντι από κάθε μητρικό κλώνο, συντίθεται ένας θυγατρικός. Αργότερα όμως, διαπιστώθηκε ότι, αν το μόριο αντιγραφόταν σύμφωνα με τη θεωρία του φερμουάρ, ο χρόνος που θα χρειαζόταν να ολοκληρωθεί η αντιγραφή του, θα ήταν πολλές-πολλές φορές μεγαλύτερος από τον πραγματικό. Έτσι οι επιστήμονες κράτησαν την ημισυντηρητικότητα της αντιγραφής, αλλά αναθεώρησαν τη θεωρία του "φερμούαρ", ώστε οι σκέψεις τους να εξηγούν τον πολύ μικρό χρόνο που χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο μόριο για να αντιγραφεί. Μπορείτε να σκεφτείτε ποια ήταν η αναθεώρηση που έκαναν;



Στη θεωρία του φερμουάρ έχουμε ένα σημείο έναρξης της αντιγραφής και για να ολοκληρωθεί η αντιγραφή χρειάζεται πολύς χρόνος καθώς το μόριο του DNA έχει πολύ μεγάλο μήκος .
Αλλά προφανώς για να γίνει η αναθεώρηση αυτής της θεωρίας σημαίνει ότι αφού γίνεται σε πολύ μικρο χρόνο η αντιγραφή , υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά σημεία έναρξης της αντιγραφής πάνω στον ίδιο κλώνο και συμμετέχουν πολλά ένζυμα DNA-πολυμεράση πάνω στον ίδιο κλώνο DNA .


Εργασία : Κ. Φραγκίσκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: