Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

RNA (βιολογική λειτουργία)

Η βιολογική λειτουργία του RNA

Τα μόρια του RNA έχουν διαφορετικούς ρόλους. Υπάρχει η δυνατότητα το RNA να μεταφέρει γενετικές πληροφορίες. Άλλα μόρια του RNA συνεισφέρουν στη μετάφραση αυτών των πληροφοριών σε πρωτεΐνες. Συνάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα πως το RNA αποτελείται – με βάση τις λειτουργίες του – από πολλά είδη. Τα μικρά γράμματα που είναι τοποθετημένα μπροστά από τη λέξη RNA καθορίζουν τους διαφορετικούς RNA-τύπους.

  • Το mRNA (messenger RNA, αγγελιοφόρο RNA) αντιγράφει την πληροφορία που βρίσκεται στο DNA και τη μεταφέρει στα ριβοσώματα, όπου πραγματοποιείται η πρωτεινοσύνθεση. Στα ευκαρυωτικά κύτταρα όταν το mRNA μεταγράφεται από το DNA, στη συνέχεια επεξεργάζεται και όταν εξαχυεί από τον πυρήνα στο κυτταρόπλασμα, συνδέεται με τα ριβοσώματα και μεταφράζεται στην αντίστοιχη πρωτεΐνη με τη βοήθεια του μεταφορικού RNA tRNA. Στα προκαρυωτικά κύτταρα, στα οποία δεν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ πυρήνα και κυτταροπλάσματος το mRNA μπορεί να συνδεθεί με τα ριβοσώματα ενώ μεταγράφεται από το DNA.
  • Το tRNA (transfer RNA, μεταφορικό RNA) δεν αποκωδικοποιεί γενετικές πληροφορίες, αλλά χρησιμεύει σαν βοηθητικό μόριο στην πρωτεινοσύνθεση, παίρνοντας ένα αμινοξύ από το κυτταρόπλασμα και μεταφέροντάς το στα ριβοσώματα. Είναι ένας τύπος μη κωδικοποιούμενου RNA. Το μεταφορικό RNA είναι αντιπροσωπευτικό είδος μη κωδικοποιούμενου RNA (δηλαδή RNA που δεν μεταφράζεται σε πρωτεΐνη)
  • Το rRNA (ribosomal RNA, ριβοσωμικό RNA) δεν μεταφέρει γενετικές πληροφορίες, αλλά συμμετέχει στη δομή των ριβοσωμάτων ( μαζί με τις πρωτεΐνες αποτελεί δομικό συστατικό των ριβοσωμάτων!) και είναι καταλυτικά ενεργό στη σύνδεση των πεπτιδικών δεσμών.













RNA με τις νιτρογενείς βάσεις
στα αριστερά και το DNA στα δεξιά















Ο κύκλος ζωής
του mRNA
σε ένα
ευκαρυωτικό
κύτταρο.
Το RNA
μεταγράφεται
στον κυτταρικό
πυρήνα και
μεταφέρεται στο
κυτταρόπλασμα όπου
μεταφράζεται στα
ριβοσώματα και
στη συνέχεια
υποβαθμίζεται
















Μεταφορικό RNA (tRNA)

























Μικρή υπομονάδα
ριβοσωμικού RNA
(
rRNA)













Εργασία : Κωνσταντίνου Τ. και Κ. Φραγκίσκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: